Travma Sonrası Stres Bozukluğu bireyin fiziksel ve/veya psikolojik olarak korkmasına neden olan, dehşet halini yaşatan, çaresiz bırakan, derin bir üzüntü haline neden olan ve beklenmedik travmatik olayların ardından görülen, işlev kaybına neden olan psikolojik bir süreçtir.
Travma sonrasında ilerleyen süreçlerde veya yıllar sonra tetiklenme ile ortaya çıkabilir. Belirtiler neticesinde bireyin günlük rütinlerini yerine getirememe, iş ve sosyal hayatında, kişiler arası iletişiminde ve ilişkisinde işlev kaybına veya bozukluğuna neden olabilir.
Travma sonrasında birey, dışarıdan gelen bir uyaran neticesinde kolayca korkan, uykusuzluk sorunu yaşayan, kabuslar gören, olayı/travmayı yeniden yaşıyormuş gibi hisseden, olayın tekrarlanacağı korkusu yaşayan, olayı konuşmaktan kaçınan, öfke patlaması, dikkat eksikliği yaşayan, günlük olan olay veya konuları düşünmekte/anlamakta zorluk çeken, insanların onu anlamadığını düşünen, ilgisini kaybetmiş, olumlu duygu yaşamakta zorluk çeken, duygusal olarak uyuşmuş hisseden, geleceğe dair umutsuzluk içerisinde olan, yakın ilişki kurmakta zorluk çeken birisine dönüşebilir. Siz, yukarıda bahsedilen belirtilerin birden fazlasını veya hepsini gösteriyor olabilirsiniz. Tüm bu sorunlarla kalıcı olarak başa çıkmak için bir profesyonelden destek alabilirsiniz.
İçinde bulunduğunuz duygu durumu, sizin kişiliğinizin veya hayatınızın bir parçası değildir, size ait değildir, sadece sürece ait bir durumdur. Haklı sebeplerden dolayı ortaya çıkmış bir duygu durumudur ve aynı zamanda yaşadığınız travmatik olay neticesinde vermiş olduğunuz tepkilerdir.
Bedeniniz, zihniniz, benliğiniz tepki vermeye çalışıyor ve “Ben bir şeyler yaşadım ve onun neticesinde iyi değilim” diyerek kendi sesini duyurmaya çalışıyordur. Bahsedilen süreç esnasında, zihninize intihar düşünceleri de gelebilir fakat bu düşüncenin sonrasında zihninizden geçip gitmesine izin vermek ve ona hak vermek gerekir. Bazen, intihar düşüncesine takılı kalabilirsiniz, zihninizi çok meşgul edebilir, gitmeyecek bitmeyecek gibi hissedebilirsiniz, bu oldukça normal ve beklendik bir durumdur. İntihar düşüncesinin sona ermesi ile hayatımızın sona ermesi aynı şey değildir. Buna bir son vermenin tek yolu intihar gibi görünebilir fakat tek yolu intihar değildir.
İçinde bulunduğunuz durumdan gayret ve çaba ile çıkabilirsiniz. Lütfen kendinize bir şans verin…
PSİKOLOG KADER ŞAHİN