“Dünya herkesi kırar; ve sonra bazıları, işte o kırık yerlerinden güçlenir.”
ERNEST HEMİNGWAY
Hayatınızda kırılan, çatlayan veya yıpranan eşyalarınız var mı?
Peki ya bu eşyaların kusurlarını gizlemeye veya tamir etmeye çalıştınız mı?
Durup bir düşünecek olsanız, bu eşyaların kusurlarını kabul edebilir veya takdir edebilir misiniz?
Kintsugi sanatı, kırılan seramik eşyaların altın tozuyla onarılarak yeni bir güzellik kazanmasıdır. Bu sanat, Japon wabi-sabi felsefesinden ilham alır. Wabi-sabi, hayattaki her şeyin geçici, eksik ve kusurlu olduğunu kabul eden bir yaşam anlayışıdır. Bu anlayışa göre, kusurlar güzelliğin bir parçasıdır ve saklanmamalıdır. Kintsugi sanatı, bu felsefeyi somutlaştırarak, kırık parçaların bir eserin tarihini, yaşanmışlığını ve özgünlüğünü gösterdiğini vurgular. Kintsugi sanatçıları, kırık parçaların güzelliğini ve öyküsünü ortaya çıkarmak için altın rengi çizgiler kullanırlar. Böylece, kırık seramikler yeni bir hayat ve anlam kazanır.
Varoluşçu psikoloji, insanın özgür ve sorumlu bir varlık olduğunu, kendi varoluşunu seçtiğini ve yaşamının anlamını kendisinin oluşturduğunu savunur. Bu yaklaşıma göre, her insanın yaşamı boyunca karşılaştığı sorunlar, kayıplar, krizler ve travmalar kaçınılmazdır ve en temelde insanın varoluşunu tehdit eder. Ancak bu durumlar aynı zamanda insanın kendini tanıması, geliştirmesi ve olgunlaştırması için birer fırsattır. İnsan, ancak bu durumlarla yüzleşerek, kendini gerçekleştirme potansiyelini ortaya çıkarabilir ve yaşamın en temel amaçlarından biri olan otantik bir yaşama ulaşabilir. Bu noktada da tüm bu söylemler Kintsugi sanatının felsefesiyle eşleşir. Aslında kırık çömleklerin altınla onarılması, kusurların gizlenmesi yerine kabullenilmesi ve değerli kılınması, insanın yaşamındaki zorlukların üstesinden gelmesi ve yeni bir anlam yaratması demektir. Kintsugi sanatı, insanın yaşamının bir bütün olduğunu, geçmişin izlerinin silinmediğini ve bununla beraber bu izlerin geleceği de olumsuz yönde etkilemediğini gösterir. İnsan, geçmişteki yaralarını altınla süsleyerek, şimdiki zamanda özgürce seçim yapabilir ve geleceğini kendisi belirleyebilir.
Kintsugi sanatı, insanın kendini değersiz hissetmesine neden olan yaralarını kıymetli ve sağlam bir metal olan altınla süsleyerek yeni bir anlam yaratmasını sağlar. Kusurların üzerini altın rengi çizgilerle geçmek, artık yeni anlamlar kazanan kusurları daha sağlam ve daha çekici hale getirir. Bununla birlikte kullanılan altın rengi, o kusurların bizler için bir hazine niteliğinde olduğunu gösterir.
Hayatımızda yaşadığımız zorluklar, travmalar, kayıplar veya başarısızlıklar bizi kırabilir, çatlatabilir veya yıpratabilir. Bu durumlarda, kusurlarımızı gizlemeye veya unutmaya çalışabiliriz.
Ancak, kintsugi sanatının bize öğrettiği gibi, kusurlarımız bizi eşsiz ve değerli kılar.
Kusurlarımızın üzerinden altın rengi çizgilerle geçerek, yaşadıklarımızdan ders alabilir, kendimizi iyileştirebilir ve daha güçlü bir bütün oluşturabiliriz.
Sizce hayatınızdaki kırıkları nasıl onarabilirsiniz? Siz kusurlarınızla barışık mısınız? Kendinize nasıl daha fazla değer verebilirsiniz?
Psikolojik Danışman Büşra BULUT