İyileşmek için gereken süreç ve çaba ile uğraşmak size zor mu geliyor?
Sadece acı veren durumu unutup yolunuza devam etmeyi mi düşünüyorsunuz?
Veya sizin için iyileşmek nedir?
Gerçek iyileşme zordur ve zaman alır. Bazı insanlar iyileşme sürecinin zorluğundan ve vereceği acıdan korktukları için buna girişmekten sakınabilirler. Konfor alanımızı terk ederek yara ile yüzleşmek, ona bakmak ve içimizdeki acı ile yüzleşmek bizim için sancılı bir süreç olsa da iyileşmenin önemli bir parçasıdır. Kötü hissetmekten kaçınmak için iyi hissetmeye çalışarak çok fazla enerji harcıyor olabiliriz. Duygusal iyileşme, acı verici yaşam deneyimlerini ve güçlü duyguları tanıma, kabul etme ve işleme sürecidir. Olumsuz düşüncelerimizden kaçınırsak onlarla nasıl başa çıkacağımızı öğrenemeyiz.
İyileşmenin bir bitiş noktası yoktur bu hayatta. Her seferinde yeni durumlar ortaya çıkar ve aşmayı gerektirir. Asla bitiş çizgisine ulaşamayacağımızı, bunun ömür boyu süren bir çalışma olduğunu ama nihayetinde bu çabaya değdiğini fark ederiz. Her iyileşme bir öğrenim ve yaşamsal bir tecrübeye dönüşür. Zamanla olumsuzluklardan yara almayı önemsemez ve daha cesaretli oluruz. Çünkü, kendimizi iyileştirmeyi biliriz nasıl olsa.
İyileşme kendimizle olan ilişkimizi derinleştirir ve güçlendirir. Bazen yalnızlaştırsa da iyileşme sürecinde kendimizi daha fazla tanır, duygusal ve fiziksel sağlığımıza öncelik verir ve potansiyellerimizi öğreniriz; böylelikle daha dayanıklı hale geliriz.
Kendimizi iyileştirmek için neler yapabiliriz?
1. Kendini sevmek iyileşme yolculuğumuzun büyük bir parçasıdır. Büyürken sevilmeyi dilediğimiz şekilde kendimizi sevmeyi öğrenerek kalbimizi onarırız. Zayıf yönlerimizle, yenilgilerimizle, korkularımızla veya güçlü yönlerimizle, başarılarımızla ve cesaretlerimizle kendimizi sevmek, bir bütün olarak benliğimizi merhametle kabul etmek ile işe başlayabiliriz.
2. İyileşmeyi hak ettiğinize inanın.
3. İyileşmeye dair doğal bir eğiliminiz olduğunu kabul edin. Yaratılışınızdan gelen olumsuzluklarla başa çıkabilme ve kendimizi iyileştirebilme içgüdümüz vardır.
4. Hayatınıza yalnızca olumlu insanların ve mesajların girmesine izin verin.
5. Başkalarının olumlu yönlerini onlara söyleyin. Siz de gözlemlediğiniz ve dillendirdiğiniz bu yönlerden ilham alacaksınız. Onları desteklemek, kendinize daha da gelişme izni verecek ve onların benzersizliğini teşvik etmek, kendi benzersizliğinizi kucaklamanıza yardımcı edecektir.
6. Kendinize iltifat edin, iç konuşmalarınızı sevdiğiniz biri ile konuşuyormuş gibi düzenleyin. Kendinizi olumlu şeyler yaparken yakalayın ve başarılarınızı fark edip kendinizi tebrik edin.
İyileşme asla sona ermez, her zaman yeni deneyimler ve üstesinden gelmeniz gereken yeni durumlar vardır, ancak bunu sabır, öz şefkat ve gayretle yapabilirsiniz.
KLİNİK PSİKOLOG HATİCE SALİHA ÖZYAĞLI